Make your own free website on Tripod.com

MISTERIJE I TAJNE

Arhiva

Pocetna / Home
O Amiru / About Amir
Skola
English
Foto / Photo Album
Moji kucni ljubimci / My Pets
Slova i slike
Omiljene veze / Favorite Links
Javi se / Contact Me
Arhiva

 
 
 
Br.1 Tritoni i NLO
 
 
            Kako javljaju svjetske agencije, tritoni u Prokoškom jezeru u blizini Fojnice ( BiH)već tri dana ne prestaju slaviti skoro dobijanje struje. To će , nakon naglog poslijeratnog primicanja obala jezera čudnim ljudskim nastambama, konačno riješiti pitanje njihovog opstanka. A nakon povrijeđenog vazdušnog prostora BiH iznad sarajevskog  Narodnog pozorišta, NLO je primijećen i na Hridu, nakon čega je misteriozno nestao prvi stub nekadašnje trebevićke žičare, a nivo zemljišta u obližnjem školskom dvorištu naglo  porastao. Sve to  oduševilo je učenike i nastavnike uključene u projekat " Učimo u mraku - to nam daje snagu". Prema pouzdanim izvorima, uskoro se očekuju i nove noćne posjete iz svemira na istom lokalitetu, što stvara dodatnu euforiju među učenicima koji se nadaju da je svjetlu u školama konačno odzvonilo.

 

 

 

SARAJKA ( ili priča o vremenu )

 

            » Konačno...nestaje ruglo iz centra grada... « ( Iz nekih dnevnih novina )

 

            Kako smo se nakada ponosili našom Sarajkom! Svaki grad imao je kakvo (takvo) ime za vlastiti (nekakav) market-centar, samo takvu ljepotu i ime ne imade niko. Ma  hajde, šta je naša Sarajka nekad bila. Onako visoka, plava i treperava.Mog'o si tu po vazdan raditi i trošiti šta si htio: neko pare, neko vrijeme, a bogami je dobro služila i kokuzima za, kako ono ameri kažu, »WINDOWS SHOPPING «. To je ono kad samo gledaš i kobajagi pitaš za cijene, a ništa ne kupuješ.

Sarajku pamtim u više slika: sad kupujem ribarski pribor, sad se vozikamo gore-dole pokretnim stepenicama čekajući na film u »Dubrovniku«, sad (donedavno) penzioneri i dokoni ispred igraju šaha ili samo kibicuju...Ipak, posebno pamtim: jednom smo kao studenti, jedući  uobičajeni frtalj hljeba i jogurt s one taksi(Istrine?) strane svjedočili tvrdoći svega što je bosansko: čovjek je tako razvalio glavom u velika  staklena vrata da je puklo do pola Titove. I nikom ništa, ni glavi ni Sarajki. Slika druga: sjedim u  restoranu, čini se baš na mjestu gdje je kasnije nikla ratna breza.  Zaljubljen do ušiju, grla i ostalih organa. Moj prvi  sastanak sa djevojkom  koji traje... i dan danas.

Eto, takva je naša Sarajka nekada bila. A danas? Eno je  riče i povija se pod ujedima i ubodima . Riješili da joj dohakaju, kada već rat nije. Kada, ko biva, ostariš (a valjda i poružnjaš), ni za sto miliona ti spasa nema.

 

( 01.02.2006. )  

STRAVA
 
            Nema dileme da  je trebalo pokazati svijetu junaštvo pucanja u leđa bespomoćnim ljudskim bićima. I ko je god, a da ima dušu,  to vidio, bilo mu je dosta za čitav život.
           I sada se o tome sudi, iako za to pravoga suda, na insansku pamet, (bar ovdje) nema. Pišu  novine, govori radio, neka...Ali,  TV-i se utrkuju ko će više puta i iz kojeg ugla prikazati kako nam djeca svezanih ruku umiru. Obaram pogled i pitam se po ko zna koji put: "Ima li ovdje više iko normalan"? Slika smrti pravednika više nije vijest, nego ( grozomorna )  novinarska ilustracija vijesti o suđenju!
STRAAAAAAAAAAAAAAAAVA!
 
KOVERTE
 
           Pošo neki dan da pošaljem praznične dobreželje i nake papire tam do Amerike. A želje ko želje, neobične i po formi i po sadržaju. Kad ono, u 2-3 pošte u srcu nam šehera  nema do jedna vrsta koverti. "Eto knjižare iza ćoška, oni sigurno imaju..." reče Pošta iza debelih naočara. Još sam marke moro sam  lijepit. Kako je toga bilo poprilično i nakon što je "neprofesionalni" rad moga jezika postao predmetom opšte "poštanske" opservacije, ljubazna uposlenica velikodušno mi je pritekla u pomoć starim (spasijezik) izumom-okruglom posudom s komadićem prljavo-žute, vlažne spužve: "Evo, da se ne patite..."
 
Pa, sretna nam i ova Nova!
 
( Decembar 2005. )
 

Bićemo zahvalni za Vaše komentare i reakcije - Please get in touch with any comments or reactions to my site:

KOMENTARI / COMMENTS  POGLEDAJ / VIEW

bosnia.gif

HOME